Cartes sur table (1966).
Att plocka inspiration från vardagen, från reklamens värld, från tv, radio och massmedia var självklart för konstnärerna som blev inspirerade av världen runt omkring dem. Télémaque föddes på Haiti och kom som tjugoåring till New York där han studerade på konstskola.
Han var djupt inspirerad av de abstrakta expressionisterna och senare även av surrealisterna. På 1960-talet hittade Télémaque hem, både bildligt och bokstavligt. Han flyttade till Paris, där han fortfarande bor, och inkorporerade popkonstens estetik med surrealisternas öppenhet för det absurda.
Cartes sur table är ett stort och yvigt verk, det tvådimensionella formatet till trots. Med humor och ett tydligt bildspråk har Télémaque mitt i popkonstens stora decennium skapat en målning med figurativa inslag men som vi ändå inte riktigt får tag i. De undflyende bildelementen skapar oreda och så fort ögat fått rätsida på en del, stör en annan och bilden blir en villfarelse. Det är både elegant och mycket humoristiskt.
William Aronowitsch var en av Sveriges främsta och modigaste gallerister. Han visade tidigt det som skulle bli både svenska och internationella superstjärnor. På 1960-talet gjorde han ett par utställningar med Télémaque och där visades denna målning som sedan dess funnits i Stockholm.