Bonnier fastigheter

Från världsmästarcyklar till global medicinteknologi

Ur Verksamhetsberättelse 2021

Precis när snabbväxande medtech-bolaget Olink var på väg att växa ur sin hemstad Uppsala, föreslog Bonnier Fastigheter den perfekta lösningen. Nu förbereds hela Vega-huset, 7400 kvadratmeter i det nordvästra hörnet av kvarteret Cykelfabriken, för ett nytt liv som kontor och labb.

På bara några år har svenska Olink växt från lokal spelare till Nasdaq-noterat och globalt. Enkelt förklarat går verksamheten ut på att utveckla en medicinteknologi som gör det möjligt att skräddarsy läkemedel för olika individer. Idag har man lokaler runtom i Uppsala, men även kontor i Stockholm och Boston, och det var inte alls givet att man skulle kunna behålla huvuddelen av verksamheten i Uppsala, ens om man ville. Att hitta rätt lokaler var inte lätt.

Ett Q-märkt hus kan också förnyas
Avtalet mellan Olink och Bonnier Fastigheter tecknades redan våren 2021, men inflytt sker inte förrän 2023.
– Först kommer vi i princip att blåsa ur huset helt och hållet. Med försiktighet förstås, eftersom huset är Q-märkt och det finns en hel del fina detaljer som vi både vill och måste ta vara på. Vi kommer också att skapa ett nytt ljusschakt mitt i byggnaden, berättar projektledaren Johan Lasell. Exteriören kommer också att tas om hand, med samma kombination av förnyelse och känsla för ursprunget.
– Idag finns ett stort vindfång påbyggt, som inte precis hedrar byggnaden. Den har annars rena, enkla linjer. Vi kommer också att återställa terrassen mot Salagatan, så att den löper hela vägen som den gjorde i orginal, säger projektledaren Madeleine Sjödahl.

Därefter kan allt börja skräddarsys för den nya hyresgästen, som kommer att ha både labb och kontor i huset. I samband med ombyggnationen kommer byggnaden också att miljöcertifieras i enlighet med BREEAM In-Use.

Hela kvarteret öppnas upp
Även om det blivande Olink-huset har påbörjat sin metamorfos, är det inte bara där man kommer att märka av hur Cykelfabriken förändras. Sammanlagt består fastigheten av fyra hus på en yta som tidigare har upplevts som ganska stängd och kanske inte så gästvänlig.
– Som helhet ingår självklart hela kvarteret i visionen. Vi tittar på hur man bäst får ihop de utvändiga ytorna, för att skapa en inbjudande och trygg plats. Det ska bli ett bra flöde, och man ska vilja stanna här. Inte bara skynda förbi, säger Madeleine Sjödahl.

Vad händer om Olink växer ännu mer?
Nu skräddarsys alltså Vega-huset. Och med sina 7 400 kvadratmeter kommer huset gott och väl att räcka till för Olink. Vad händer om huset blir för litet?
– Då har vi fler lokaler. Vi är i Uppsala för att stanna, säger Johan Lasell.

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer