Bonnier fastigheter

Ny styrelse i Bonnier Group AB

2018-10-11

Som tidigare meddelats så ska ägarstyrningen inom Bonnier förändras genom att de nuvarande affärsområdena vid årsskiftet görs om till självständiga bolag. I samband med det förs koncernbolaget Bonnier AB samman med Bonnier Holding i ett mindre moderbolag, med Erik Haegerstrand som vd. Vid en extrastämma har delägarna inom Bonnier nu fattat beslut om de relaterade förändringarna av styrelsesammansättningen, och valt en ny styrelse i moderbolaget, som får namnet Bonnier Group och samlar samtliga Bonniers verksamheter.

Vid en extrastämma den 4 oktober har ägarna inom Bonnier valt en styrelse i Bonnier Group bestående av Bengt Braun som styrelsens ordförande, Felix Bonnier och Gun Nilsson, Jens Müffelmann och Peder Bonnier (samtliga dessa satt sedan tidigare i styrelserna för Bonnier AB eller Bonnier Holding). 

Carl-Johan Bonnier, nuvarande styrelseordförande i Bonnier AB, kvarstår som ordförande i ägarstyrelsen, och som talesperson för delägarna.

Carl-Johan Bonnier:

”Den förändring vi nu gör inom Bonnier, där våra affärsområden blir självständiga bolag, syftar till att maximera verksamheternas möjlighet till tillväxt och lönsamhet. Vi tror att våra bolag gynnas och blir mer snabbrörliga av att respektive ledning får fullt fokus, fullt mandat och fullt ansvar för sin verksamhet, och svarar till en egen styrelse.

Bonnier Group i sin tur ansvarar för att våra verksamheter har bästa möjliga styrelsebesättning, och att vi allokerar kapital på ett sätt som möjliggör tillväxt och förbättrad lönsamhet, samtidigt som vi med ett långsiktigt perspektiv fortsätter att driva ledande verksamheter inom journalistik och förläggande. Att vi som ägare har ett djupt engagemang i våra verksamheter uttrycks också genom att Felix och Peder Bonnier fortsätter som styrelseledamöter i Bonnier.

Vidare tillförs tung lednings- och styrelseerfarenhet genom Melker Schörling AB:s vd Gun Nilsson, och genom Jens Müffelmann, som i egenskap av digitalchef och senare vd för Axel Springers venture-verksamhet varit central för Axel Springers imponerande och lönsamma digitala tillväxt. Jag är glad över att Bengt Braun, med sin gedigna kunskap om våra verksamheter, har antagit rollen som ordförande under en transitionsperiod, för att leda övergången till den nya strukturen.” 

Om styrelseledamöterna:

Bengt Braun, styrelseordförande, var vd i Bonnier AB 1998-2007, och dessförinnan vd för Tidnings AB Marieberg sedan 1989. Han sitter sedan tidigare i styrelsen för Bonnier Holding, Bonnier Broadcasting och Bonnier Corporation och har även ett antal externa styrelseuppdrag, bland annat i Mertzig Asset Management.

Felix Bonnier arbetar med affärsutveckling på Hennes & Mauritz huvudkontor i Stockholm, och har sedan 2009 arbetat på en rad positioner inom H&M, bland annat som försäljningschef i Sydkorea. Han har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm och sitter sedan 2014 i Bonnier Holdings styrelse, och är även styrelseledamot i Bonniers Konsthall.

Gun Nilsson är vd i Melker Schörling AB, styrelseordförande i Hexagon samt styrelseledamot i bland annat AAK, Hexpool och Loomis. Hon har suttit i Bonnier Holdings styrelse sedan 2015.

Jens Müffelmann var digitalchef (CDO) på Axel Springer under åren 2004-2014; en period då bolagets digitala intäkter växte från 30 miljoner dollar, till 2 000 miljoner dollar. Därefter var han chef för Axel Springers digitala venture-verksamhet, samt den amerikanska verksamheten, med investeringar i bolag som Business Insider, eMarketer, NowThis med flera. Han lämnade Axel Springer under våren 2018 och arbetar nu med venture-investeringar med bas i New York. Han har suttit i Bonnier AB:s styrelse sedan 2016.

Peder Bonnier, vd och medgrundare av KIT, med en bakgrund som digitalchef på dåvarande Bonnier Tidskrifter och dessförinnan i olika roller inom marknadsföring och digital affärsutveckling på bland annat Unilever och NBC Universal. Han har en kandidatexamen i nationalekonomi från London School of Economics, och en MBA från Stanford Graduate School of Business. Han har suttit i styrelsen för Bonnier AB sedan 2015.

Översiktlig struktur

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer